Timo Lahtimo on esiintyjä, joka osaa olla paitsi herkkä balladien tulkki myös huumorilla tilanteeseen heittäytyvä show-mies.
Hämäläisjuuristaan ponnistava hyväntuulen laulaja on ottanut tangonvärisen sydämensä asiaksi 40-50-60-luvun tanssilavoilta tutun iskelmämusiikin, maalaisromantiikkaa unohtamatta. ”Tavoitteenani on tuoda ihmiseltä ihmiselle musiikin kautta hyväntuulisuutta, kurtuotsattomuutta ja ajatuksia arkielon hyvistä puolista,” kertoo Timo omasta musiikkitarjonnastaan.
Yli 500 laulukeikkaa Suomessa, Ruotsissa ja Benelux-maissa, lukuisat teatteriroolit, laulukilpailukokemukset, solistivierailut, erilaisten konserttien isännöinnit, käsikirjoitustyöt ja juontotehtävät ovat kasvattaneet Timosta eri tapahtumien rennon, luotettavan ja ammattitaitoisen esiintyjän.
Viidentoista keikkavuoden aikana on Timolle valikoitunut tanssiohjelmisto, jossa vahvana soi mustavalkoelokuvista tuttu vanhan ajan Suomi – unohtamatta poimintoja kansainvälisistä musikaali-, operetti- ja elokuvasävelmistä.

Hollolan Harjulan lavalle pääsin laulamaan monen vuoden odotuksen jälkeen kesällä 2017 Hollolan Harmonikkojen kanssa.
Kuvaaja Jurvis
Esiintyjän vaiheita aikajanalla
– Ensimmäinen päiväni koitti 29.01.1986 Kanta-Hämeen Janakkalassa
– Ensimmäinen näytelmärooli joulukuvaelman paimenena Herralan ala-asteen kuusijuhlassa jouluna 1994
– Ensimmäinen lausuntaesitys Herralan kylän itsenäisyyspäivä-juhlassa syksyllä 1997
– Ensimmäinen yksinlauluesitys Hollolan yläasteen musiikkitunnilla syksyllä 2000
– Ensimmäinen julkinen lauluesiintyminen bändin kanssa Hollolan yläasteen kevätjuhlassa keväällä 2001
– Ensimmäinen laulutunti Sinikka Pitkäsen ja Elina Riskun pitämällä äänenhuoltokurssilla 2003
– Ensimmäinen radiohaastattelun tekeminen keväällä 2004
– Ensimmäinen julkinen juontokeikka Lahden kauppaoppilaitoksen kuusijuhlassa 2004
– Ensimmäinen musiikkikoulu, Hauskat Sävelet 2005-2007, jossa opiskelin yksinlaulua ja klassista kitaransoittoa
– Ensimmäinen elokuva-avustusrooli 2006 (Ganes)
– Ensimmäinen TV-sarja-avustusrooli 2006 (Kotikatsomo: Kultainen noutaja)
– Ensimmäinen oopperaesitys kuorolaisen roolissa La Bohéme-esityksessä tammikuussa 2007
– Ensimmäinen näytelmärooli aikuisiällä 2007 (Pastori Piiroinen näytelmässä Pukki paratiisissa)
– Ensimmäinen näytelmärooli ulkomailla 2007 (Pastori Piiroinen)
– Ensilevytys Hahmajärvi-valssi 2007 (TLCD2008)
– Ensimmäinen lehtihaastattelu Sakustars-kilpailumenestyksen johdosta 2008 (Hollolan Sanomat)
–_Muutto Lohjalle syksyllä 2008
–_Muutto Lahteen syksyllä 2009
– Ensimmäinen julkinen lauluesiintyminen ulkomailla syksyllä 2009 (Tukholma)
– Ensimmäinen TV-esiintyminen Lahden gospelkuorolaisena 2009 Suomen paras kuoro -kilpailu (YLE TV2)
– Ensimmäinen radiohaastattelu kevättalvella 2010 (YLE Lahden radio)
–_Muutto takaisin Hollolaan kesällä 2010
– Suomen Viihdetähti -laulukilpailun finaalisijoitus elokuussa 2010
– Ensimmäinen tanssiorkesteriyhteistyö alkaa syksyllä 2010 (Hollolan Harmonikat)
– Ensimmäinen Hollolan Harmonikkojen konserttiesiintyminen syksyllä 2010
– Ensimmäinen julkinen lauluesiintyminen suorassa radiolähetyksessä 2011 Lahden gospelkuoron kanssa (YLE radio 1)
– Ensimmäinen kiinnitys kesäteatterinäyttelijäksi Pukkilan kesäteatteriin kaksoisrooliin keväällä 2012
– Ensimmäinen kiinnitys kertojaksi nukketeatteri Tuikkuun keväällä 2012
–_Muutto Hollantiin, Rotterdamiin syksyllä 2012
–_Paluumuutto Suomeen, Helsinkiin kesällä 2013_Pa
– Ensimmäinen mainosfilmirooli 2015 (LähiTapiola)
– Ensimmäinen konserttijuonto syksyllä 2015 (Hollolan Harmonikkojen konsertti Olavi Virtaa muistaen)
– Ensimmäinen laulukilpailun voitto 2017 (Laila & Olavi-laulukilpailu)
– Ensimmäinen ohjelmatoimistosopimus 2017 (Viihdeohjelmat)
– Toinen laulukilpailun voitto 2018 (TuliTähti)
– Ensimmäinen vakio-orkesteriyhteistyö alkaa keväällä 2018 (Sävelpojat)
–_Muutto Kotkaan keväällä 2018
– Laila & Olavi-laulukilpailun palkintosingle Puhu lisää ihana nainen julkaistaan CD-formaatissa syksyllä 2018
– Timo esiintyy DNA-operaattorin TV-mainoksessa formulamiehen ja lätkämiehen rooleissa kevään 2019 MM-kisojen aikaan
–_Ensimmäinen musiikkinäytelmärooli näytelmässä Unto Mononen -laulut ja elämä 2019
–_Kolmas laulukilpailuvoitto 2020 (Loistava Laulaja)
– Väriloisto-orkesteri perustetaan Timon rinnalle 2021
– TuliTähti-laulukilpailumenestykseen liittyvä single Meri rakkaani vei julkaistaan 14.02.2022
– Timo konsertoi yhdessä haitaristi / pianisti Seija Kelavirran ja viulisti Susanna Apo-Syrjäsen kanssa Kotka-Kymin seurakunnan järjestämässä Kotkan kirkon Lounaskonserttisarjassa 13.07.2022. Konsertin otsikkona toimi Reino Helismaan 50-luvulta juontuva ajatus Niin paljon on aihetta lauluun
– Loistava Laulaja-kilpailun menestykseen liittyvä single Sä jalat alta veit julkaistaan 25.11.2022 (Loistovirma Oy)
– Vuoden 2022 aikana on Timon kolme laulukilpailumenestyksiin liittynyttä julkaisua saatettu myös digitaalisille alustoille kuultavaksi. Julkaisut ovat saatavilla myös CD-levyformaatissa edelleen.
_Kolm
Timo on ollut kiinnostunut laulamisesta vuodesta 2000 silloisen musiikinopettaja Katri Tiihosen annettua hänelle mahdollisuuden yksinlauluun Hollolan yläasteen musiikintunnilla. Tuolloin teini-Timon mieleen jääneestä onnistumisen kokemuksesta lähti kasvamaan jotain vahvaa ja väkevää, joka edelleen vaikuttaa miehen elämän suuntaan. ”Moni asia on muuttunut tuosta musiikkitunnista tähän päivään – haaveammatti, valuutta, naisihastuskin – vaan musiikin parantava vaikutus ja laulun antama voima ovat edelleen olemassa. Tänään asian äärellä havahtuneena on myönnettävä, että se on ihmeellistä ja suurelta osin sen vuoksi olen elämässäni onnellinen”, toteaa Timo musiikin parissa vietetystä ajastaan.
Esiintymisestä mies on ollut kiinnostunut pidempään kuin laulamisesta, sillä jo ala-asteella hän piti jollain erikoisella tavalla ihmisten edessä toimimisesta – ujoudestaan huolimatta. Esimerkiksi kuusijuhlanäytelmissä ja koulun juhlissa toteutetuissa lausuntaesityksissä oli omalla tavalla jännittävän kutkuttavaa ja toisaalta tutussa porukassa mukavaakin olla tekemässä esityksiä, tuolloin vielä turvallisen pienissä rooleissa. Tästä omasta roolistaan tapahtuvan esilläolemisen kiinnostuksesta lähti ajatus hakeutua vuonna 2004 radiotyönkursseille, jossa opiskeltiin pienryhmässä silloisen YLE Lahden radion toimittaja Juha Sihvosen johdolla radiotyöskentelyä toimittajan ja reportterin näkökulmista, käytiin läpi radioalan perusasioita ja opiskeltiin radion historiaa Suomessa että maailmalla. Näille Lahden avoimen ammattikorkeakoulun mahdollistaneille kursseille osallistuneet opiskelijat saivat tehdä Sihvosen ”radioteatterikorkeakoulun” käyneenä omia radiojuttuja, tällöin Timo sai tehtyä kurssin aikana pohjat seuraavana vuonna toteutuneelle YLE Lahden radion -työssäoppimisjaksolle. Radio- ja TV-työ kiinnosti siinä määrin, että ajatuksena oli hetken toimittajan ammatti, mutta mietti tulevaisuuttaan siten, että kauppaoppilaitoksen käytyään hän pääsisi pian työllistymään kaupan alalle ja voisi sillä tavalla rahoittaa lauluopintojaan jatkossa varmemmin kuin toimittajan työssä. Näin sujuvasti elämä ei kuitenkaan mennyt kauppaopiston jälkeen.
Esiintyminen, esilläolo ja ihmisten hauskuuttaminen oli Timolle sydämen asia Lahden kauppaoppilaitoksen aikana vuosina 2002-2005. Tämä ilmeni niin, että merkonomiopintojen aikaan muulle luokalle esitettävistä esitelmistä taipui toinen toisensa perään performanssiesityksiä, joihin hän useampiin sai opettajatkin mukaan. Tämä oli oppikoulua yleisön edessä toimimiseen, jossa hän kehittyi hiljalleen paremmaksi ja paremmaksi. Kauppaopiston jälkeen hän hakeutui muotitoimiston järjestämälle artistikurssille Lahdessa, josta sai kaivattua ammatillista näkökulmaa laulajan ammattiajatuksiin syksyn 2005 aikana. Tuona aikana kypsyi yhdessä kurssin vetäjien-, vierailijoiden ja muiden kurssilaisten kanssa ajatus hakeutua seuraavan vuoden Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailuun tositarkoituksella. Seuraavan kevään karsinnoissa hän oli valmiimpi esiintyjä kuin vuotta aiemmin, voitti miesten sarjan alkukarsinnassa Lahden Pesäkalliolla ja Timo sai tavoitellun kutsun Raision semifinaalitapahtuman tangomaratoniin n. 120 laulajan joukkoon. Semifinaalissa jännitti 20-vuotiasta laulajanalkua sen verran, ettei hengitystekniikaltaan puutteellinen Meidän tangomme -esitys tuonut jatkopaikkaa enää jatkokierroksille. Edessä oli kotimatka ja tappion nielentä. Tangomarkkinat sai jäädä neljän vuoden ajaksi ja Timo mietti muita mahdollisuuksia laulukilpailujen saralla. Niitä olivat Toivo Kärki -laulukilpailu vuonna 2007, jossa hän eteni semifinaaliin Kiuruvedelle, samana vuonna Lahti-Viisut -kisa, jossa laulettiin Suomen edustuseuroviisuja sijoittuen täpärästi kakkoseksi ja Sininen Huvimaja -laulukilpailun semifinaaliin pääsy vuonna 2009, Suomen Viihdetähti -laulukilpailun finaaliin pääsy 2010 sekä vuonna 2008 Sakustars-kilpailutapahtuma ammattiin opiskelleille nuorille, jossa Timo kilpaili kahdessa yksinlaulusarjassa saaden hopeaa toisesta ja toisesta kunniamaininnan.
Rohkeutta tehdä uusia pelinavauksia ei Timolta puuttunut esiintymistä kehittäviin aiheisiin liittyen, sillä hän päätti hakeutua teatterikerhoon matkailualan opintojen aikaan 2006 syksyllä ja matkailututkinnon jälkeen vuonna 2008 kysyä mahdollisuutta liittyä mukaan kristilliseen teatteriin Lohjalle. Monipuolisen ja työntäyteisen Lohjalla toteutetun siviilipalvelusvuoden aikana koettujen teatterikokemusten myötä kasvoi varmuus hakea teatterialan kokopäiväopintoihin Lahden kansanopistoon keväällä 2009. Nuori mies läpäisi pääsykokeet ja kansanopistovuoden myötä avautui mahdollisuus tutustua tarkemmin alan nykyisiin, entisiin että tuleviin ammattilaisiin, toimijoihin ja mainosfilmi-, että elokuvantekomahdollisuuksiin. Teatterilinjavuoden aikana Timo sai myös runsaasti värikästä ja hyvin tottumuksestaan poikkeavaa esiintymisharjoitusta, josta on ollut hyötyä monissa uusissa tilanteissa niin työ-, kuin vapaa-ajan tehtävissä.
Tangolaulukilpailuun osallistumisajatukset palasivat teatterilinjan puolivälissä 2010 tammikuussa ja kevättalvella hän päätti yrittää jälleen kilpailussa rajojaan. Hän kiersi kolme karsintapaikkakuntaa maaliskuun aikana eri tangoja laulaen, mutta jatkopaikka ei tullut kovasta yrityksestä huolimatta. Akilleenkantapääksi muodostui uudistuneen laulukilpailun nettikampanjaosio, joka oli alkeellisen puutteellinen Timolla, jonka myötä tuomareiden äänet eivät yksin riittäneet häntä enää toisessa nettikarsintavaiheessa siivittämään jatkoon tangomaratooniin Turkuun – yleisön äänet olisi tarvittu netin kautta avuksi. Kurssikaverit opettajat ja muu kansanopiston henkilökunta antoi klikkauksin äänensä hänelle uskollisesti, vaan tällä kertaa se ei kilpailun formaattiin riittänyt – laulajalle kyllä, kruunattiinhan hänet Lahden kansanopiston tangokuninkaaksi huhtikuisessa alumnitilaisuudessa Lahden vanhan kansakoulun tiloissa. Pettymys valtakunnallisesta kisasta putoamisesta oli kova, kun oli ladannut paljon tähän tangokevääseen odotuksia. Jälleen oli tauon paikka tangolaulujutuista ja aika miettiä muita juttuja, vaan jokin tahtoi pitää lähellä tangoa. Kesällä opinjanoinen Timo lähti Seinäjoen finaalia seuraamaan paikanpäälle ja tekemään muistiinpanoja. Seuraavana vuonna Timo oli tauosta huolimatta tangolaulukilpailija Jyrki Nurmisen tangoavustajana Turun semifinaalissa ja sai tällä matkalla nähdä myös eri kantilta semifinaalikilpatilannetta. Tuolloin merkille pantavaa oli se, kuinka jännityksen- ja paineensietokyky mitataan semifinaalitilanteessa ihan tietyllä tavalla, kun tämän pystyi pitämään omassa suorituksessa sopivana niin oli vahvoilla esityksen onnistumisen suhteen. Tätä jännityksen ja paineiden siedon havainnointia Timo harrasti samana vuonna jälleen Seinäjoen tangofinaaliin matkatessa turistina ja tehdessä muistiinpanoja.
Vuoden 2011 syksyllä Timo huomasi, että hänen kehityksensä musiikissa on paikallaan seisovaa laatua – mitään uutta ei tapahdu laulajan urahaaveiden suhteen – niinpä hän hakeutui Lahden ammattikorkeakoulun musiikki- ja draaminstituutin avoimen osaston pedagogiikkaopiskelijaopintojen lauluoppilaaksi. Siellä hän tapasi opettajansa kouvolalaisen Mari Lehtisen, jonka opein Timo löysi uusia tapoja kehittää ääntään, sen sointia ja sai myös verkostoitumismahdollisuuden talon muiden opiskelijoiden kanssa Suomielokuva-musiikkiprojektin myötä. Jälleen alkoi uusi aikakausi, jonka myötä tapahtui päätös hakeutua nukketeatterikertojaksi, kesäteatterinäyttelijäksi ja isommalla otteella keikkalaulajaksi. Vuosi 2012 jakaa myös Timon henkilöhistoriaa aikaan ennen Hollantia ja aikaan Hollannin jälkeen, sillä vuoden 2012 elokuussa mies sai mahdollisuuden lähteä ulkomaantyöjaksolle Benelux-maiden suomalaisen merimieskirkon palvelukseen Rotterdamiin liikkuvan sosiaalityön ja kiinteistönhoidon vuosivapaaehtoiseksi. Myös tänä aikana Timo esiintyi, mutta pääasiassa Rotterdamin merimieskirkon omissa yleisötilaisuuksissa laulajana, vaan ennätti tutustua musiikin siivin myös Rotterdamin ruotsalaisen merimieskirkon, Antwerpenin merimieskirkon, Brysselin merimieskirkon ja Luxemburgin merimieskirkon siirtokuntalaisiin.

Kuvaaja Siiri Selmo
Paluu Hollannista Suomeen matkalta löytyneen elämänkumppanin kanssa toteutui heinäkuussa 2013. Samana syksynä Timo hakeutui päivätyöhön Leppävaaran seurakuntaan ja suntion pätevyyden saamiseksi oppisopimusopiskelijaksi Järvenpään seurakuntaopistoon. Suntion ammattitutkinnon lähiopetus tapahtui oppisopimustyösuhteen aikana elokuusta 2013 toukokuuhun 2015. Vaiheikkaan, värikkään ja intensiivisen ulkomaanvuoden jälkeen kulttuurishokin kohtaaminen oli vääjäämätöntä Timon asettuessa pääkaupunkiseudulle niin työn kuin vapaa-ajan puolella. Tämän keskellä auttoi tutulta tuntunut musiikki. Tango oli voimavara Suomeen paluun keskellä.
Tästä uudelleen löydetystä musiikista intoutuneena Timo osallistui aloittelevana suntio-opiskelijana ja kulttuurishokkia potevana vasta-alkaja-stadilaisena neljännen kerran elämässään Tangomarkkinoiden laulukilpailuun, mutta tie nousi pystyyn nettikarsintavaiheessa. Pettymys tuli jälleen kilpailusta käteen. Tuona hetkenä hän vannoi, ettei enää koskaan osallistuisi kilpailuun. Katsottuaan shokkiajan jälkeen karsintavideota hän on huomannut ne virheet, jotka ovat korjattavissa. Tänä päivänä tangolaulukilpailuun lähteminen ei ole enää niin ehdoton asia suuntaan eikä toiseen – Timo elää päivän kerrallaan ja tekee kilpailuun lähtemisen suhteen päätöksen aikanaan rauhasta käsin.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on Laulavasta Lahtimosta kasvanut se esiintyjä, joka on nähtävissä tänään. Laulajana merkittävä kehitys ammatillisempaan suuntaan askel askeleelta – tämä on ollut mahdollista vuosina 2015-2017 suurelta osin laadukkaiden, monipuolisten ja mielekkäältä tuntuneiden musiikkiopintojen myötä. Vuoden 2015 aikana Timo valmistui suntion ammattitutkintoon, jonka myötä hänelle mahdollistui työsuhde kokopäivätyöhön vahtimestarina Leppävaaran seurakunnassa.
Musiikillinen identiteetti ja halu jatkaa musiikin parissa oli kypsynyt puolitoistavuotisen suntio-opiskelun aikana siinä määrin, että valmistumiskevään aikana Timo mietti jo hakeutumista kokopäiväopintoihin musiikin pariin seuraavalle syksylle, hän kuitenkin mietti toisen tien ja päätti hakeutua kahteen osapäiväopiskelukokonaisuuteen Helsingin konservatorion musiikinteoriaopintoihin ja Helsingin seudun kesäyliopiston sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian yhteistyönä mahdollistettuihin Musiikkiterapian perusopintoihin – molempiin opiskeluryhmiin hän sai luvan tulla mukaan. Ryhmät olivat totaalisesti vastakohdat toisilleen – musiikinteoriaryhmässä hän opiskeli opettaja Soila Jaakkolan ryhmässä arkiviikon torstai-iltapäivisin ala-asteikäisten lasten kanssa ja toisessa ryhmässä viikonloppuisin ja arki-iltaisin eri puolilta eteläistä Suomea matkanneiden musiikkiterapiasta kiinnostuneiden kasvatus-, sosiaali-, sairaanhoito- ja musiikkialan ammattilaisten kanssa. Molemmissa ryhmissä oppi myös opiskelutekniikan hallintaa ja kehittyi pienessä ajassa huomaamaan erilaisten oppimistapojen vahvuuksia että heikkouksia omassa oppimisessa.
Syksyllä 2015 Timo opiskeli osapäiväisesti vielä itselleen yllätykseksi kolmannessa koulussa, kun hän aloitti oppitunnit musiikkiopisto Juvenalian yksinlaulunopettaja Mette Heikkisen oppilaana. Vahtimestaripäivätyön kautta tulleen vinkin myötä aikuisopiskelu Musisoinnin Ilo -pilottiprojektissa tuntui hyvältä vaihtoehdolta monen vuoden musiikkiopintojen tauon jälkeen. Musisoinnin Ilon kautta tuli kipinä uudelleen musiikin parissa työskentelyyn, joka kasvoi roihuksi keväällä 2016 – tuolloin vahvistui tunne, että on olemassa mahdollisuus musiikissa ponnistaa vielä rohkeammin eteenpäin.
Kevättalven 2016 aikana Timo hakeutui neljään oppilaitokseen, jossa musiikkia-, laulua ja bänditoimintaa voisi opiskella lisää. Pääsykokeiden kautta avautui ovet ensimmäisenä Ikaalisiin, jossa Timo opiskeli vuosina 2016-2017 päätoimisena opiskelijana Sastamalan koulutuskuntayhtymän järjestäneessä Ikaalisten Artisti -ja ohjelmatuottajavalmennuksessa, josta löytyi monia musiikillisen kehityksen mahdollistavia työkaluja tiimivalmennus- ja projektityöskentelyn kautta, hyvien vierailijoiden ja ainutlaatuisen hyvän ilmapiirin myötä. Syyskuussa 2016 alkanut ja marraskuussa 2017 päättynyt Ikaalisten lähiopetusaika osoitti miehelle mitkä asiat toimivat nykyisellään ja mitkä kaipaavat vielä kehitystä, jotta on mahdollista kasvaa kohti asetettuja tavoitteita. Tämän lisäksi Timo opiskeli Helsingin seudun kesäyliopiston ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian avoimella puolella Musiikkiterapian perusteet -opintoja, johon kuului tärkeänä ja havainnollistavana konkretian osatekijänä harjoittelujakso espoolaisessa hoivakodissa opintojakson loppupuolella. Yhteistyö hoivakodin kanssa on jatkunut harjoittelujakson jälkeen erilaisten teemamusiikkivierailujen muodossa. Koulumaailmaan toiset ovet vuonna 2016 avautuivat Timon asuinpaikkaa Helsinkiä huomattavasti lähempänä olleeseen Itä-Helsingin musiikkiopistoon, jossa Timo opiskeli yksinlaulua opettaja Pekka Kuivalaisen opissa vuosina 2016-2018, osallistui opettaja Jyri Lahtisen vetämälle näyttämölaulukurssille keväällä 2017 että Silja Martikaisen musiikinteoriaopetukseen lukuvuotena 2016-2017. Perustyötä musiikkiopintojen eteen tapahtui musiikkiopistossa, musiikkiterapiaopinnoissa että Ikaalisten opinnoissa samanaikaisesti ja tämä mahdollisti tiiviin puolitoistavuotisen jakson aikana kokopäiväisen oppimisprosessin, josta saattoi ammentaa ominaisuuksia toisiinsa ja saada näin opitut asiat kohtaamaan toisensa käytännössä.
Kilpailumenestystä on Timon laulukilpailu-uralla tullut pienen ajan sisällä kolmen valtakunnallisen kilpailun 1. sijan myötä – pohjatyö tälle on tapahtunut n. 15 vuoden aikana – vaan viimeisen viiden vuoden aikana toteutunut järjestelmällinen, laadukas ja rauhasta käsin tapahtunut musiikinopiskelu on taannut mahdollisuuden ottaa varmoja askelia uusille kehityksen tasoille. Reitti seuraaville kehitysaskelmille jatkuu olemassa olevan yhteistyöverkoston kanssa, johon oman osansa tuo syksyllä 2020 aloitettu yhteistyö laulunopettaja Riku Pelon kanssa.
Ensimmäiseen laulukilpailuun Timo osallistui vuonna 2004 kotikulmillaan Hollolassa, ensimmäinen sijoitus tuli vuonna 2007 Lahti-viisujen 2. sijan myötä ja tästä kymmenen vuotta myöhemmin tuli ensimmäinen voitto viime vuoden syksyllä Viihdeohjelmat-ohjelmatoimiston järjestämässä Laila & Olavi -laulukilpailussa saavutetun yleisen miestensarjan 1. sijalla. Toinen kilpailuvoitto tuli pian perään vuoden 2018 keväällä, SuomiViihde-lehden järjestämässä TuliTähti-laulukilpailussa.
Kesällä 2019 Timo teki kilpailumatkan Kiuruveden Iskelmäviikolle, jossa osallistui IskelmäMestari-kilpailuun edeten finaalinkarsintavaiheseen saakka. Kiuruveden kilpailukokemuksesta Timo oppi lisää omasta kilpailutilanteessa toimimisesta, valmistautumisen merkityksestä omaan suoritukseen ja oikeanlaisten kappalevalintojen tärkeydestä. Tällä kertaa, vaikkei laulukilvassa finaalimenestystä tullutkaan – matkalta löytyi muuta arvokasta reppuun kannettavaksi.
Kesällä 2020 oli vuorossa Loistava Laulaja-kilpailuun osallistuminen, jonka eri vaiheet veivät Timon finaalitapahtumaan. Loppujen lopuksi Timo eteni kaksintaistelufinaaliin, joka laulettiin pyhäinpäiväiltana tapahtumahotelli Tallukassa, Vääksyssä. Viimeinen finaalikappale-esitys Mauno Kuusiston tunnetuksi tekemä Kertokaa se hänelle ratkaisi Timolle voiton omassa 18-39-vuotiaiden miesten sarjassa kilpakumppani Teemu Ahtosesta. Voitto oli riemukas osaksi sen vuoksi, että se toteutui maantieteellisesti lähellä Timon lapsuuden- ja nuoruudenmaisemiaan.
Tällä hetkellä Timon elämäntilanne on muuttunut kesällä 2018 tapahtuneen pääkaupunkiseudulta muuton myötä merkittävästi, kun pitkän ajan haave Kotkaan muutosta elämänkumppanin luo on tullut todeksi. Helmikuussa 2020 syntyi Timon perheeseen poikavauva, jonka myötä keikkatahti oli ennen pandemia-aikaa suunniteltu pienemmäksi eri yhteistyötahojen kanssa. Nykyisin Timo toimii päivätyössään vahtimestari-suntiona, mutta keikkailee yhä tilauksesta säännöllisesti laulu- ja juontotilaisuuksien merkeissä ympäri musiikin ystävien valtakuntaa, valtakunnallisten pandemiarajoitusten sallimissa raameissa. Vakio-orkesterina hänen kanssaan toimii pääsääntöisesti Väriloisto-orkesteri.
